Free Job Alert Odisha

Current Affairs 13 July 2023

Facebook
Telegram
WhatsApp
LinkedIn

CURRENT AFFAIRS 13 JULY 2023

Current Affairs 13 July 2023

1. Who has become India’s first regional AI news anchor?
A. Alex B. Emma
C. Lisa D. Pioneer

ANS : C

  • In a significant milestone for the AI industry, Odisha TV, an Odia-based news station, has unveiled “Lisa,” India’s first regional AI news anchor.
  • Lisa’s introduction marks a groundbreaking moment in TV broadcasting and journalism, with the potential to revolutionize the industry.
  • The news station revealed that she would soon be hosting news updates, showcasing her capabilities as an AI news anchor.
  • Lisa possesses the remarkable ability to speak multiple languages, including Odia, English, and others.
  • OTV acknowledged the challenge of training Lisa in the Odia language and disclosed that efforts are underway to further enhance her proficiency.
  • The ultimate goal is to develop her interactive skills, enabling seamless communication with others.

2. Which Indian company recently launched the first international payment gateway in Malaysia?
A. Paytm B. Razorpay
C. PhonePe D. MobiKwik

ANS : B

  • India’s home-grown fintech and payments solutions provider Razorpay has announced the launch of its first international payment gateway services in the Malaysian market with w, the startup it acquired earlier.
  • In February 2022, Bengaluru-headquartered Razorpay which was established in 2014, announced its first international expansion into South-East Asia with the acquisition of a majority stake in Curlec.
  • The new Curlec payment gateway by Razorpay aims to serve more than 5,000 businesses with a target of Malaysian Ringgit worth 10 billion in annualised Cross Transaction value (CTV) by the year 2025.
  • India has emerged as one of the fastest-growing ecosystems for fintech innovation and the PM Modi-led government has been instrumental in driving the globalisation of India’s digital payment infrastructure.
  • A key emphasis of the Indian government has been on ensuring that the benefits of UPI are not limited to India only, but other countries, too, benefit from it.
3. Who inaugurated the indigenously developed DGNSS Sagar Sampark?
A. Narendra Modi B. Amit Shah
C. Sarbananda Sonowal D. Rajnath Singh

ANS : C

  • Union Minister Sarbananda Sonowal inaugurated the indigenously developed Differential Global Navigation Satellite System (DGNSS) “Sagar Sampark” for further strengthening digital transformation of the Indian maritime sector, as part of the Digital India campaign, to bring in efficiency and efficacy of marine operation in the country.
  • The launch of ‘Sagar Sampark’, at six locations under DGLL, will definitely enhance the capability of the DGLL in the field of radio aids to marine navigation.
  • The state-of-the-art DGNS system is a terrestrial-based enhancement system which corrects the errors and inaccuracies in the Global Navigation Satellite System (CNSS) allowing for more accurate positioning information.
  • The DGNSS service will help mariners in safe navigation and will reduce the risk of collisions, groundings, and accidents in the port and harbour areas and this will lead to the safe and efficient movement of vessels.
4. Who recently won a bronze medal at the Asian Athletics Championships in the men’s 10,000-meter event?
A. Rahul Sharma B. Karan Singh
C. Deepak Kumar D. Abhishek Pal

ANS : D

  • India’s long-distance runner Abhishek Pal won bronze in the men’s 10,000-meter event at the Asian Athletics Championships 2023 in Bangkok, Thailand.
    • This is Abhishek’s maiden medal at a major competition.
  • Abhishek Pal opened India’s gold tally in the Bangkok meet by finishing his race in 29:33.26 while competing at the Suphachalasai National Stadium.
  • Japan’s Ren Tazawa took first place in the 10,000-meter event, with a record of 29:18.44.
  • Shadrack Kimutai Koech of Kazakhstan won silver, clocking a time of 29:31.63.
    • Gulveer Singh of India came in fifth place overall among the 16 competitors with a time of 29:53.69.
  • Abhisheks personal best is 28:S4.98 clocked in Gujarat last year. India’s national record of 28:02.89 in men’s 10,000m belongs to the Beijing 2008 Olympian Surendra Singh set 15 years ago.

5. Who recently launched an artificial intelligence (AI) company called XAI?
A. Jeff Bezos B. Bill Gates
C. Elon Musk D. Mark Zuckerberg

ANS : C

  • Tesla CEO Elon Musk announced the formation his artificial intelligence firm – xAl.
  • The company, called xAl, unveiled a website and a team of a dozen staffers.
  • The new company will be led by Musk, according to the website, and will work closely with X (Twitter), Tesla, and other companies to make progress towards our mission.
  • Musk was an early backer of ChatCPT-creator OpenAl, but later criticized the company for inputting safeguards that aim to prevent the viral chatbot from spewing biased or sexist responses.
  • The goal of xAl is to understand the true nature of the universe,” the website states, echoing language Musk has used before to describe his AI ambitions.
6. Who has been reappointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of ITC?
A. Sanjiv Puri B. Ramesh Chandra
C. Amit Sharma D. Rajesh Gupta

ANS : A

  • The Board of Directors of ITC has recommended reappointment of Sanjiv Puri as the Chairman and Managing Director of the company for a period of five years effective July 22, 2024.
  • His present term will end on July 21, 2024.
  • The board, on the recommendation of the committee, has also recommended for the approval of the members, re-appointment of Puri as a Director, not liable to retire by rotation, and as the Managing Director & Chairman of the company for a period of five years with effect from 22nd July, 2024
  • Under Puri’s leadership, ITC has embraced a transformative strategy called ‘ITC Next,’ focusing on innovation, digital acceleration, customer centricity, and cost optimization.
  • This strategic framework has enabled the company to invest in new growth avenues while ensuring supply chain agility.
  • The company has made significant strides in areas such as environmental conservation, rural development, and community welfare, reflecting Puri’s dedication to creating a positive impact.
7. Which of the following banks has IFSC Banking Unit at GIFT City?
A. Bank of Baroda B. Bank of India
C. Bank of Maharashtra D. State Bank of India

ANS : B

  • Bank of India looks at achieving $1 billion in business by March 2024
  • Bank of India, inaugurated its IFSC Banking Unit (IBU) in the International Financial Services Centre at GIFT SEZ area in Gandhinagar.
  • The BOI IBU has the twin advantage of being situated in India, providing the benefit of the time zone window for its counterparts located globally with competitive pricing & quick processing from an experienced team. We are confident of achieving $1 billion in business by March 2024 and $4 billion in the subsequent three years,
  • Recently Bank of India also rolled out the Mahila Samman Savings Certificate scheme
8. At which place second edition of its Human Rights Film Festival held?
A. Hague B. Rome
C. Geneva D. New York

ANS : A

  • Global Human Rights Defence (GHRD), an NGO, held the second edition of its Human Rights Film Festival in The Hague with a focus on women’s rights.
  • The second annual Global Human Rights Defence’s Human Rights Film Festival also presented the sufferings of Tajik, Yazidi, Ahmadi, Pakistani, Uyghur, and other women, including that in China and Pakistan.
  • One of the major picks of the festival, ‘Farangis’ a documentary by Tajik director Lolisanam Ulugova, which discussed the true story of a dancer, Farangis Kasimova, 25, prima ballerina at the State Academic Opera and Ballet Theatre of Tajikistan Sadriddin Ayni.
9. At which place India Mobile Congress’s 7th edition set to take place on October 27-29, 2023?
A. New Delhi B. Mumbai
C. Bengaluru D. Kolkata

ANS : A

  • The seventh edition of Asia’s premier digital technology exhibition, India Mobile Congress (IMC), co-hosted by the Department of Telecommunications (DoT) and Cellular Operators Association of India (COAI) will be held from October 27-29, 2023 in the national capital.
  • The theme of the seventh edition will be ‘Global Digital Innovation’.
  • Since its inception in 2017, IMC has promoted India’s positioning and serves as a key forum for global thought leaders to design the next wave of digital innovation, with India leading the charge.
  • The India Mobile Congress 2023, will signify the vision of our Honourable Prime Minister, Shri Narendra Modi, to promote India’s pivotal role in the digital revolution impacting every sector globally.
  • This includes pioneering breakthroughs in 5G, 6G, broadcasting, satellite, semiconductor, drone, devices, and green technologies.
10. In July 2023, Defense Council approved how many Rafale-M jets from France?
A. 16 B. 20
C. 26 D. 31

ANS : C

  • The Defense Acquisition Council approved the proposal to buy 26 Rafale-M fighter aircraft for the Indian Navy.
  • These include 22 single-seated Rafale marine aircraft, and four twin-seater trainer versions.
  • Also, three additional Scopene class submarines will also be bought for the Indian Navy.
  • The deals are expected to be worth around Rs 90,000 crore.
  • The deal is likely to be signed between India and France as PM Narendra Modi visits France.

CURRENT AFFAIRS 13 JULY 2023

Get All Latest Jobs In Odisha 2022, Odisha Job News, All Odisha Govt Job, Odisha Free Job Alert, All Private Jobs In Odisha, Odisha Govt Jobs, Free Job Alert Odisha, 10th Pass Jobs in Odisha, 12th Pass Jobs in Odisha, Graduate Pass Jobs In Odisha, ITI Pass Jobs in Odisha, Diploma Pass Jobs in Odisha, Engineering Pass Jobs In Odisha, Police Jobs In Odisha, Banking Jobs In Odisha, Railway Jobs In Odisha, OSSC Recruitment, OSSSC Recruitment, OPSC RecruitmentDefence Jobs, With All Other Latest Job Notification in Free Job Alert Odisha Website. 

IMPORTANT LINKS
JOIN TELEGRAM GROUP CLICK HERE
FREE ONLINE MOCK TEST CLICK HERE
DAILY CURRENT AFFAIRS CLICK HERE
ODISHA GOVT. JOB CLICK HERE
ALL INDIA JOB CLICK HERE
Admin

Admin

I hope you are well
I really want to say thank you for Read our Articles

Leave a Comment

Top Categories