Free Job Alert Odisha

Current Affairs 11 July 2023

Facebook
Telegram
WhatsApp
LinkedIn

CURRENT AFFAIRS 11 JULY 2023

Current Affairs 11 July 2023

1. Which state cabinet given nod to include kui language in 8th Schedule of Constitution?
A. Nagaland B. Odisha
C. Manipur D. Tripura

ANS : B

  • The Odisha Cabinet approved a proposal for the Inclusion of Kui language in the 8th Schedule of the Constitution.
  • The Inclusion of the “Kui” language in the 8th schedule of Constitution will add several benefits to the Kandh tribe of Odisha.
  • It will help in the preservation, promotion, and propagation of the Kui language and culture.
  • Activities such as publication, creation of content, and recognition will get momentum
2. Odisha Cabinet approves ‘Ama Odisha, Naveen Odisha’ scheme. What is the purpose of it?
A. To build rural infrastructure B. To build urban infrastructure
C. To give forest rights to SC’s/ST’s D. All of the above

ANS : A

  • Odisha Cabinet approved ‘Ama Odisha Nabin Odisha’ scheme under which measures will be taken to augment rural infrastructure, leading to accelerated growth as well as to promote, preserve and protect the Jagannath culture and tradition of the state.
  • Under the scheme, 4,000 crore will be allocated from the state budget for the effective implementation of the scheme.
  • All original works — from village temple restoration to building futuristic digital infrastructure — can be taken up under ‘Ama Odisha Nabin Odisha’.
3. What is the theme of the World population day 2023?
A. Rights and Choices are the Answer B. A world of 8 billion: Towards a resilient future for all
C. Unleashing the power of gender equality D. Vulnerable population in emergency

ANS : C

  • In 2011, the world reached a population of 7 billion.
  • This year, the number will hit 8 billion, prompting the attendant responses.  
  • The Day was established by the then-Governing Council of the UN Development Programme in 1989, an outgrowth of the interest generated by the Day of Five Billion, which was observed on 11 July 1987.
  • The Day was first marked on 11 July 1990 in more than 90 countries.
  • The theme of the World population day 2023 is Unleashing the power of gender equality.
4. Which deity is the official mascot of Asian Athletics Championships in Thailand?
A. Lord Shiva B. Lord Ram
C. Lord Krishna D. Lord Hanuman

ANS : D

  • ‘Lord Hanuman’, one of the most revered Gods in India, will be the official mascot of the Asian Athletics Championships.
  • The event is being held on the 50th anniversary of the establishment of the continental governing body.
  • As Hanuman exhibits extraordinary abilities in (Lord) Rama’s service, including speed, strength, courage, and wisdom … Hanuman’s greatest ability is, in fact, his incredibly staunch loyalty and devotion.
5. Which of the following person to be awarded prestigious Lokmanya Tilak Award 2023?
A. Narendra Modi B. Droupadi Murmu
C. Amit Shah D. S Jaishankar

ANS : A

  • Prime Minister Narendra Modi will be awarded the prestigious Lokmanya Tilak Award 2023.
  • An official announcement in this regard was made by the President of Tilak Smarak Trust  Dr. Dipak Tilak and Rohit Tilak at a press conference in Pune
  • The award will be conferred by the hands of President of the Trust Dr. Deepak Tilak on August 1, the death anniversary of Lokmanya Tilak.
6. Who has been appointed as the first ever woman Director of an IIT?
A. Preeti Aghalayam B. Nallathamby Kalaiselvi
C. Deepika Deshwal D. Vrinda Grover

ANS : A

  • Dr Preeti Aghalayam is all set to be the first woman director to lead an Indian Institute of Technology campus.
  • She will be in-charge of the Zanzibar chapter of the institute, which is an extension of her alma mater IIT Madras.
  • The expansion of the IIT Madras is part of an agreement signed between India’s education ministry and the ministry of education and vocational training of Zanzibar-Tanzania on July 5,2023 in presence of Zanzibar President Hussein Ali Mwinyi and India’s External Affairs minister S Jaishankar.
  • Aghalayam pursued her BTech from IIT Madras in 1995, and MS in chemical engineering from the University of Rochester in 1996. She went on to complete her PhD from the University of Massachusetts Amherst in 2000.
7. Which state government recently launched the pilot project of Antyodaya Shramik Suraksha Yojana?
A. Maharashtra B. Gujarat
C. Rajasthan D. Haryana

ANS : B

  • Gujarat Chief Minister Bhupendra Patel and Union Minister of State for Communications Devusinh Chauhan, launched the Antyodaya Shram Suraksha Accident Insurance Scheme from Nadia of Kheda district in Gujarat. 
  • The scheme, launched on a pilot basis, is being implemented through the Indian Postal Department, the Indian Post Payments Bank, and the Ministry of Labour and Employment.
  • It is important to note here that Gujarat became the first state in India to launch a scheme for the welfare of laborers.
  • The objective of Antyodaya Shramik Suraksha Yojana is to give priority to the welfare and safety of our Shram Yogis so that they can get financial security in case of an accident.
  • The aim is to remember the contribution and dedication of the laborers in India’s development and provide them with necessary social security
8. Who has been appointed as the Chairman of IFSCA (International Financial Services Centre Authority) by the government?
A. Rajnish Kumar B. Rakesh Mohan
C. K. Rajaraman D. Sushil Yadav

ANS : C

  • The government has appointed Telecom Secretary K Rajaraman as the chairperson of International Financial Services Centres Authority (IFSCA).
  • He will succeed Injeti Srinivas, the first chairperson of the regulatory authority, appointed in 2020.
  • International Financial Services Centres Authority (IFSCA):
    • ​The IFSCA was established in April 2020 under the International Financial Sewices Centres Authority Act, 2019.
    • It is headquartered at GIFT City, Gandhinagar.
    • The IFSCA is a unified authority for the development and regulation of financial products, financial services and financial institutions in the International Financial Services Centre (IFSC) in India.
    • The IFSCA is a unified authority for the development and regulation of financial products, financial services and financial institutions in the International Financial Services Centre (IFSC) in India.
      • At present, GIFT IFSC is the maiden international financial services centre in India.
    • Prior to the establishment of IFSCA, the domestic financial regulators, namely, RBI, Sebi, PFRDA and IRDAI regulated the business in IFSC.
9. Which of the following Para-shooter creates world record on way to pistol gold at WSPS World Cup in July 2023?
A. Nihal Singh B. Manish Narwal
C. Avani Lekhara  D. Rudransh Khandelwal

ANS : D

  • India para-shooters Rudransh Khandelwal and Nihal Singh won the gold and silver respectively in the P4 Mixed 50m pistol SH1 category at the World Shooting Para Sport (WSPS) World Cup.
  • The 16-year-old Rudransh created a world record in the event, shooting a score of 231.1 in the final, while Nihal shot 222.2 to finish second.
  • Rudransh broke the world record of Khel Ratna awardee Manish Narwal, who won gold at the 2020 Tokyo Paralympic Games.
10. OpenKylin is the first open-source computer operating system of which of the following nations?
A. Russia B. USA
C. China D. France

ANS : C

  • China has released its first homegrown open-source desktop operating system, named OpenKylin, as the country steps up efforts to cut reliance on U.S. technology.
  • It is based on the existing open-source Linux operating system, China’s version was built by a community of about 4,000 developers, and is used in its space programme and industries such as finance and energy, they added.
  • China’s massive market for operating systems was worth 15.5 billion yuan ($2.1 billion) last year.
  • Developing an operating system independent of U.S. technology has been an important goal for China’s tech industry in recent years, with many companies and organisations having contributed to the development of the OpenKylin system.
  • It most notable backer is the China Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team under the purview of the industry and information technology ministry.

CURRENT AFFAIRS 11 JULY 2023

Get All Latest Jobs In Odisha 2022, Odisha Job News, All Odisha Govt Job, Odisha Free Job Alert, All Private Jobs In Odisha, Odisha Govt Jobs, Free Job Alert Odisha, 10th Pass Jobs in Odisha, 12th Pass Jobs in Odisha, Graduate Pass Jobs In Odisha, ITI Pass Jobs in Odisha, Diploma Pass Jobs in Odisha, Engineering Pass Jobs In Odisha, Police Jobs In Odisha, Banking Jobs In Odisha, Railway Jobs In Odisha, OSSC Recruitment, OSSSC Recruitment, OPSC RecruitmentDefence Jobs, With All Other Latest Job Notification in Free Job Alert Odisha Website. 

IMPORTANT LINKS
JOIN TELEGRAM GROUP CLICK HERE
FREE ONLINE MOCK TEST CLICK HERE
DAILY CURRENT AFFAIRS CLICK HERE
ODISHA GOVT. JOB CLICK HERE
ALL INDIA JOB CLICK HERE
Admin

Admin

I hope you are well
I really want to say thank you for Read our Articles

Leave a Comment

Top Categories