Free Job Alert Odisha

Current Affairs 10 July 2023

Facebook
Telegram
WhatsApp
LinkedIn

CURRENT AFFAIRS 10 JULY 2023

Current Affairs 10 July 2023

1. Which government plans to install defibrillators in offices and malls?
A. Delhi government B. Tamil Nadu government
C. Uttar Pradesh government D. Maharashtra government

ANS : C

  • Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath-led government is going to install Automated External Defibrillators (AEDs) or shock machines at all government buildings, malls, etc., including the Uttar Pradesh Secretariat in order to provide necessary first aid to the patient in case of cardiac arrest at all these places.
  • The state government’s new initiative, to be launched on August 1, is in line with its ongoing efforts to improve the health infrastructure and facilities in Uttar Pradesh.
  • The Chief Secretary has given the final approval for this and the installation of Automated External Defibrillators will start in Lok Bhavan, Indra Bhavan, Shakti Bhavan and Annexe.
2. Recently, Indian mango festival ‘Aamrus’ was inaugurated in which country?
A. Tanzania B. Netherlands
C. Japan D. Russia

ANS : D

  • Minister of State (Independent Charge) for Uttar Pradesh Government, Dinesh Pratap Singh and Ambassador of India to Russia Pavan Kapoor participated in the inauguration of the Indian Mango Festival ‘Aamrus,’ in Moscow.
  • In the festival, the Russian audience got to enjoy five samples of different varieties of Mangoes from Uttar Pradesh – Dasheri, Langra, Chausa, Amrapali and Mallika.
  • Russian businessmen participating in the festival were encouraged to invest in Uttar Pradesh and assured them that the Yogi government would cooperate with them in every way
  • During this, investors were told the benefits of investing in the Yogi government and also told them about the beneficial policies of Chief Minister Yogi Adityanath under the Invest UP program.
3. Who was recently crowned Miss Universe Netherlands?
A. Aleid Williams B. Rikkie Valerie Kollé
C. Veerle Vera D. Hendrika Iglesias

ANS : B

  • Miss Universe Netherlands 2023 title has been for the first time conferred upon a transgender model Rikkie Valerie Kollé at the AFAS Theater in Leusden.
  • The 22 year old succeeded Ona Moody and will now prepare to represent the Netherlands at the 72nd Miss Universe (Miss Universe 2023) in El Salvador.
  • Reigning Miss Universe R’Bonney Gabriel of the USA graced the historic event as a special guest.
  • The new Miss Universe Netherlands made history as she became the first-ever transgender woman to win the national title.
    • She is also only the second transgender person to have participated in the prestigious Miss Universe pageant.
  • The trailblazer before her was Spain’s Angela Ponce, who made history in 2018.
4. Who was recently sworn in as the EU’s first openly gay president?
A. Martin Schulz B. Edgars Rinkevics
C. Leo Fernandez D. Emmanuel Macron

ANS : B

  • Edgar Rinkevics is Latvia’s first openly gay head of state and the first openly gay president of a European Union (EU) member state.
  • Rinkevics has held the highest diplomatic position for Latvia since 2011 and has long supported Ukraine against Russian aggression.
  • Rinkevics was elected to the mostly ceremonial position of president in May after his predecessor opted not to seek re-election.

Latvia :

  • Capital: Riga
  • Official languages: Latvian
  • Currency Euro: (€) (EUR)
5. Which Indian grandmaster recently defeated 5 time world chess champion Vishwanathan Anand?
A. Gukesh D B. Adhiban Baskaran
C. R Praggnanandhaa D. Nihal Sarin

ANS : A

  • In a historic showdown, 17-year-old Indian Grandmaster Gukesh D emerged victorious against the legendary five-time world chess champion Viswanathan Anand in their first-ever match.
  • Gukesh triumphed over Anand in the rapid clash held at the SuperUnited Rapid and Blitz Croatia 2023 tournament.
    • Both players ended the rapid segment tied for fourth place, securing 10 points out of a total of 18.
  • The Grand Chess Tour is a circuit of international events, featuring the world’s best players.
6. Which of the following has launched geocoding in all states and UTs?
A. SBI B. SEBI
C. GSTN D. ICICI bank

ANS : C

  •  Amid concerns over fake registrations and fraudulent availment of input tax credit under the Goods and Services Tax (GST) regime, the GST Network (GSTN) made the geocoding functionality live for all states and union territories.
  • Geocoding, which converts an address or description of a location into geographic coordinates, has been introduced to ensure the accuracy of address details in GSTN records and streamline the address location and verification process, it said in an update posted on its portal.
  • GST Network has already geocoded 1.8 crore principal places of businesses.
  • The functionality is available for normal, composition, SEZ units, SEZ developers, input service distributor and casual taxpayers who are active, cancelled, and suspended.
  • Businesses can access the geocoding functionality in the portal and the system-generated geocoded address will be displayed.
7. Which of the following person won Canada Open in July 2023?
A. Lakshya Sen B. Li Shifeng
C. Srikanth Kidambi D. Prannoy H. S.

ANS : A

  • Indian shuttler Lakshya Sen clinched Men’s Singles title of the Canada Open 2023 badminton tournament defeating Li Shi Feng of China 21-18, 22-20 in the in Calgary, Canada.
  • This is the first BWF World Tour title of Commonwealth Games champion Lakshya Sen after almost a year.
  • Lakshya Sen was down four game points in the second set but saved all and ended up winning the game in straight sets.
  • Sen, world number 19, started the first game well and maintained the lead throughout to eventually win by 21-18.
  • However, the second game was dominated by Shi Feng and was, at on point, leading by 16-20, before Sen smashed his way to save four game points.
8. What is the rank of India in Global Firepower Index 2023?
A. 3 B. 4
C. 5 D. 6

ANS : B

  • The United States has the strongest military force in the world, with Russia and China in second and third and India in fourth place, according to Global Firepower, a data website that tracks global defence-related information.
  • The 2023 Military Strength list – which also includes the nations with the weakest military force in the world, which includes Bhutan and Iceland – assessed over 60 factors.
  • The report lists 145 countries and also compares each nation’s year-on-year ranking changes.
  • The top four nations remain as they were in the 2022 Global Firepower list.
9. Who becomes first Indian to win Youth World Championship in recurve category?
A. Atanu Das B. Limba Ram
C. Abhishek Verma D. Parth Salunkhe

ANS : D

  • Parth Salunkhe became the first male archer to win a gold in the recurve category at the Youth World Championships as India finished with their highest-ever tally of 11 medals.
  • The 19-year-old from Satara in Maharashtra provided the perfect icing on the cake by defeating a Korean in the Under-21 men’s recurve individual final, Limerick, Ireland.
  • The medal haul of the 24-member Indian contingent included six gold, one silver and four bronze.
  • Of the 11 medals India won, six were bagged in the U21 category – four gold and two bronze. 
10. Which of the following person won British Grand Prix in July 2023?
A. Oscar Piastri B. Lewis Hamilton
C. Max Verstappen D. Lando Norris

ANS : C

  • Red Bull driver Max Verstappen won the British Grand Prix.
  • McLaren driver Lando Norris came in the second position, followed by Mercedes driver Lewis Hamilton in the third.
  • With this win of Max Verstappen, it gave a Red Bull a record-equalling 11th successive F1 win.

CURRENT AFFAIRS 10 JULY 2023

Get All Latest Jobs In Odisha 2022, Odisha Job News, All Odisha Govt Job, Odisha Free Job Alert, All Private Jobs In Odisha, Odisha Govt Jobs, Free Job Alert Odisha, 10th Pass Jobs in Odisha, 12th Pass Jobs in Odisha, Graduate Pass Jobs In Odisha, ITI Pass Jobs in Odisha, Diploma Pass Jobs in Odisha, Engineering Pass Jobs In Odisha, Police Jobs In Odisha, Banking Jobs In Odisha, Railway Jobs In Odisha, OSSC Recruitment, OSSSC Recruitment, OPSC RecruitmentDefence Jobs, With All Other Latest Job Notification in Free Job Alert Odisha Website. 

IMPORTANT LINKS
JOIN TELEGRAM GROUP CLICK HERE
FREE ONLINE MOCK TEST CLICK HERE
DAILY CURRENT AFFAIRS CLICK HERE
ODISHA GOVT. JOB CLICK HERE
ALL INDIA JOB CLICK HERE
Admin

Admin

I hope you are well
I really want to say thank you for Read our Articles

Leave a Comment

Top Categories